Julbakning
Nu längtar jag till Jul på riktigt Har bakat Vörtbröd idag känner mig riktigt duktig:) Passar på när Petter är på jobbet och jobbar. Kanske blir något annat gott i kväll också får se.
VÖRTBRÖD 1stor eller 2 små limpor (175-200°C):
VÖRTBRÖD 1stor eller 2 små limpor (175-200°C):
Ingredienser:

25g smör eller margarin
1dl sirap
1st (33cl) lättöl eller 3 1/2dl vatten
50g jäst eller 12g torr jäst
90g vörtkryddor
5dl rågsikt
5dl vetemjöl
1dl russin
Tillagning
Med torr jäst
Sätt på ugnen på 175-200°C. Värm degvätskan (smöret, sirapen och lättölen) till 45°C. Blanda jästen med rågsikt och vetemjöl.
Med vanlig jäst
Sätt på ugenen på 175-200°C. Smältsmör i en kastrull. Tillsätt sirap och lättöl. Låt degvätskan bli 37°C. Finfördela jästen i en degbunke. Tillsätt degvätskan och vörtkryddorna.
Blanda väl tills degvätskan blir slät och tillsätt därefter mjöl och russin, degen ska vara ganska lös. Låt degen jäsa ca 30 minuter på varmt, dragfritt ställe till dubbla volymen. Arbeta ihop degen och forma till en stor eller två små limpor på en plåt med bakplåts papper. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 30-40 minuter. Pensla några gånger under gräddningen med varmtvatten.
Blanda väl tills degvätskan blir slät och tillsätt därefter mjöl och russin, degen ska vara ganska lös. Låt degen jäsa ca 30 minuter på varmt, dragfritt ställe till dubbla volymen. Arbeta ihop degen och forma till en stor eller två små limpor på en plåt med bakplåts papper. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 30-40 minuter. Pensla några gånger under gräddningen med varmtvatten.
Kommentarer
Trackback